Δεν έχει τέλος η παράνομη αλιεία στον ήδη επιβαρυμένο Αμβρακικό κόλπο


 Με αφορμή το τελευταία περιστατικά που σημειώθηκαν το Λιμεναρχείο Πρέβεζας ζητά για άλλη μια φορά την συνδρομή όλων των αλιευτικών συλλόγων για την αντιμετώπιση του φαινομένου και τονίζει ότι συνεχίζει με αμείωτη ένταση την προσπάθεια πάταξης της παράνομης αλιείας. Σύμφωνα...
με το Λιμεναρχείο Πρέβεζας το βράδυ της Παρασκευής, μετά από συντονισμένες ενέργειες κατελήφθη ένα αλιευτικό σκάφος ερασιτεχνικής αλιείας, στη θαλάσσια περιοχή Άγιου Πέτρου Βόνιτσας Αιτωλοακαρνανίας να αλιεύει, κάνοντας χρήση του απαγορευμένου συρόμενου αλιευτικού εργαλείου τύπου μηχανότρατας (τρατάκι). 

Επάνω στο σκάφος βρέθηκε αλίευμα γαρίδας συνολικού βάρους τεσσάρων (4) κιλών και διακοσίων γραμμαρίων. Κατά των παραβατών βεβαιώθηκαν παραβάσεις της αλιευτικής νομοθεσίας, ενώ αλίευμα και συρόμενο εργαλείο κατασχέθηκαν. Το αλίευμα παραδόθηκε στο Γηροκομείο Πρέβεζας. Κατά τον έλεγχο και δεύτερο σκάφος το οποίο βρισκόταν πλησίον της περιοχής διενεργούσε παράνομη αλιεία με τη χρήση του ίδιου απαγορευμένου εργαλείου, και διέφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση. Άνδρες της Λιμενικής αρχής, οι οποίοι μετέβησαν στο σημείο με το πρώτο φως της ημέρας, εντόπισαν και δεύτερο παράνομο συρόμενο εργαλείο στο βυθό της θάλασσας, το οποίο και κατάσχεσαν. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που το τελευταίο διάστημα εντοπίζονται παράνομοι αλιείς ακόμη και επαγγελματίες. Οι επιπτώσεις της χρήσης τέτοιων εργαλείων είναι ολέθριες για τον Αμβρακικό και υπονομεύουν ευθέως το επάγγελμα των ψαράδων. Οι αλιευτικοί σύλλογοι ζητούν την άμεση ισχύ της κατάσχεσης του σκάφους και την ανάκληση της αλιευτικής άδειας όποιου συλλαμβάνεται να παρανομεί, καθώς, όπως υποστηρίζουν, τα πρόστιμα δεν είναι ικανά να τους αποτρέψουν. 

Η παράνομη αυτή δραστηριότητα, τονίζουν οι αλιευτικοί σύλλογοι, συνιστά σοβαρή απειλή τόσο για το προστατευόμενο περιβάλλον της περιοχής και τη βιοποικιλότητά του, όσο και για το μέλλον των αλιέων που ασκούν νόμιμα τη δραστηριότητά τους. Υπάρχουν ήδη στοιχεία που καταδεικνύουν μεγάλη μείωση των πληθυσμών της γαρίδας και άλλων αλιευμάτων λόγω της καταστροφής που προκαλεί η μηχανότρατα στον γόνο. 

Η αύξηση των κρουσμάτων παράνομης αλιείας την φετινή χρονιά έχει κυρίως να κάνει με την οικονομική κρίση αφού αρκετοί είναι εκείνοι που αψηφούν τις επιπτώσεις μπροστά στο κέρδος που θα τους αποφέρει η συγκεκριμένη δραστηριότητα.


πηγη...Δ.Ρ.Π

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ πληκτρολογήστε το σχόλιό σας