104 χρόνια από την απελευθέρωση του Λούρου από τον τουρκικο ζυγό

Την Τρίτη στις 16 Οκτώβρη του 1912, στις 8 το πρωί, ο Ελληνικός Στρατός απελευθέρωσε τον Λούρο...



Τη νύχτα της 11ης προς 12η Οκτωβρίου τμήματα του Ελληνικού Στρατού πέρασαν τον Άραχθο (το ιστορυκό γεφύρι) και κατέλαβαν αμαχητί τη Φιλιππιάδα η οποία είχε εκκενωθεί από τον τουρκικό στρατό κατόπιν διαταγής του Εσάτ πασά, ο οποίος αγνοούσε την πραγματική δύναμη του ελληνικού στρατού, το Ελευθεροχώρι, τη γέφυρα της Παντάνασσας και τη Στρεβίνα,(14 Οκτωβρίου). Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να διακοπεί η επικοινωνία του Τουρκικού Στρατού της Πρέβεζας με το στρατό της υπόλοιπης Ηπείρου και να αφεθεί το πεδίο ελεύθερο για να δράσει ο Ελληνικός Στρατός εναντίον της Πρέβεζας.

Στις 16 το πρωί από την Γέφυρα Καλογήρου ξεκινά η εμπροσθοφυλακή για την Πρέβεζα. Περνά τα στενά του Καντζά και την 8η πρωινή καταλαμβάνει το χωριό μας χωρίς αντίσταση, διότι οι Τούρκοι το είχαν εγκαταλείψει μετακινώντας τις όλες τις δυνάμεις τους προς ενίσχυση της πόλης της Πρέβεζας.

Τα τμήματα σταθμεύουν στην Ν.Δ. (παρυφή) άκρη του χωριού μας και ανασυγκροτούνται. Μετά από τρεις ημέρες τα τμήματα μετακινούνται σε θέσεις κοντά στην πόλη της Πρέβεζας, περνάνε το Τουρκικό φυλάκιο Φλάμπουρων, το οποίο καταλαμβάνουν εύκολα, και στις 20 Οκτωβρίου στις 07.50 εκδηλώνουν την επίθεση.

Επομένως το χωριό μας απελευθερώθηκε από τον Τουρκικό ζυγό των 400 και πλέον ετών, την Τρίτη στις 16 Οκτώβρη του 1912, 8 το πρωί.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ πληκτρολογήστε το σχόλιό σας