Αξιοθέατα

Η Δημοτική Ενότητα Λούρου με τον ομώνυμο ποταμό, τον προστατευόμενο βιότοπο του Αμβρακικού κόλπου, το δάσος του Αγίου Βαρνάβα, τις Πύλες του Άδη, τα πανέμορφα βουνά που είναι ιδανικά για περιπάτους,  τις πηγές του Αχέροντα και τις πηγές Γκούρας, μέρος του αρχαίου υδραγωγείου της Νικόπολης και τα ερείπια μικρού ελληνιστικού πύργου αποτελούν πραγματικό πόλο έλξης για τους επισκέπτες της περιοχής .



Στα όρια του Λούρου υπάρχουν σημαντικότατοι Ιεροί Ναοί, όπως :



- H Εκκλησία του Αγίου Βαρνάβα χτισμένη το 1833 στη θέση του παλαιότερου ναού (πιθανόν του 1149) τοιχογραφίες 19ου αιώνα σώζονται στην αψίδα του ιερού. Βρίσκεται 1χλμ. ανατολικά του Λούρου, ανάμεσα στον ποταμό Λούρο και τον παραπόταμό του Ξεροπόταμο, σε ένα δάσος από λεύκες, Ιτιές και πλατάνια. Δύο επιγραφές αναφέρουν ότι ο ναός κτίστηκε αρχικά το 1149 από τον Κωνσταντίνο Μάγιστρο Μανιάκη και ξανακτίστηκε το 1833 από τον Κώστα Παπαχρήστο και το γιό του Δημήτριο. Ο ναός του Αγ. Βαρνάβα έχει επιχωθεί τουλάχιστον 1,5μ. από τα νερά του ποταμού. Το δάπεδο του σημερινού ναού είναι χαμηλότερο κατά 3 σκαλοπάτια από το έδαφος και καλύπτεται με πλάκες. Σώζονται ορισμένες επιτύμβιες πλάκες, που πιθανόν προέρχονται από ρωμαϊκό νεκροταφείο. Το δάσος γύρω από το ναό του Αγ. Βαρνάβα έχει διαμορφωθεί σε χώρο αναψυχής με βρύσες και παιδική χαρά και αποτελεί χώρο περιπάτου και αναψυχής.
 








- Η Μονή του Αβάσσου 18ου αιώνα, σε μαγευτική τοποθεσία με τρεχούμενα νερά, υπεραιωνόβια πλατάνια και νερόμυλο. Το καθολικό (τρικλιτή βασιλική),αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου , χτίστηκε το 1853 και έχει πλακόστρωτη στέγη, τοιχογραφίες του 1853 και ξυλόγλυπτο τέμπλο.







- Η Εκκλησία του Αγ. Αθανασίου, με ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1867 και θέα τη Στεφάνη.




- Η Εκκλησία της Αγ. Βάρβαρας, κοντά στη Στεφάνη. Ο σύγχρονος ναός χτίστηκε το 1937 στη θέση Βυζαντινού, ο οποίος με τη σειρά του κατείχε τη θέση παλαιοχριστιανικής Βασιλικής (πιθανόν 6ου αιώνα)








- Η Εκκλησία του Αγ. Δημητρίου (1853) στον παλαιό Ωρωπό με το επιβλητικό πέτρινο καμπαναριό του (1874)











- Ο Ιερός Ναός Προφήτη Ηλία στο Τρίκαστρο ο οποίος είναι χτισμένος εξολοκλήρου με ξερολίθια στο λόφο που βρίσκονται και τα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης.



- Η Εκκλησία της Παναγίας (Κοίμησης της Θεοτόκου) στο χωρίο Στεφάνη.




Εικόνες και στιγμές από το πρόσφατο παρελθόν μπορεί κανείς να ξαναζήσει γυρνώντας τους δρόμους των ορεινών περιοχών της Δημοτικής Ενότητας Λούρου. Υπάρχουν χωριά που ένας περίπατος στα σοκάκια τους σε παραπέμπει, σε ταξιδεύει σε μια Ελλάδα προηγούμενων χρόνων , μια Ελλάδα για πολλούς πρωτόγονη μα τόσο αληθινή.





Στην Κάτω Ρευματιά σε μια περιοχή κατάφυτη, με εντυπωσιακά σε μέγεθος πλατάνια τρεχούμενα νερά ,νερόμυλο και νεροτριβή υπάρχουν οι πηγές Γκούρα , εκεί θα βρείτε και το Λαογραφικό Μουσείο που δημιουργήθηκε το 1986 και περιλαμβάνει υφαντά, ενδυμασίες, οικιακά σκεύη, γεωργικά εργαλεία κ.α. Ένας πραγματικός θησαυρός από το παρελθον του χωριού τον οποίο έχει συλλέξει ο κος Απόστολος Παππάς, ένας ακάματος, πεισματικός, επίμονος εραστής της παράδοσης, θα μείνετε πράγματι έκθαμβοι και να είστε σίγουροι ότι θα αποζημιωθείτε για την βόλτα σας. Νερόμυλος επίσης υπάρχει και στον Αβάσσο.







Ο Νέος Ωρωπός φημίζεται για την παραγωγή καλού κρασιού όπου μπορείτε να προμηθευθείτε καθώς επίσης και πολύ καλό λάδι. Μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις της Δημοτικης Ενότητας είναι η Γιορτή Κρασιού και τα Λουριώτικα που γίνονται κάθε χρόνο και προσελκύουν πολλούς επισκέπτες.








Μπορείτε να ξεκινήσετε τη βόλτα σας με ποδήλατο από το Λούρο με προορισμό τις Πύλες του Άδη στον Αχέροντα ποταμό .Ο ποδηλατόδρομος περνάει από τους αμπελώνες του Ωρωπού παρακάμπτει το φαράγγι του Ξηροποτάμου στο Σφηνωτό, διέρχεται μέσα από μια θαυμάσια περιοχή με πλούσια και ποικίλη βλάστηση. Η όλη διαδρομή είναι 20χιλ περίπου.












Για τους λάτρεις της πεζοπορίας υπάρχει το δάσος του Αγ. Βαρνάβα 2χιλ. από το Λούρο με τον καταπληκτικό και σπάνιο βιότοπο ένα δάσος γεμάτο άγριες λεύκες ιτιές και φράξους.








Όσο για τους ορειβάτες αυτοί μπορούν να ακολουθήσουν τη διαδρομή Από τη Βρυσούλα προς τον Προφήτη Ηλία και από τη Ρευματιά στις πηγές Γκούρα.










Η πιο ενδιαφέρουσα και δύσκολη διαδρομή για πεζοπορεία αλλά και κολύμπι είναι αυτή που ακολουθεί τη ροή του ποταμού Αχέροντα από τις Πύλες του Άδη έως και τη Γλυκή του Νομού Θεσπρωτίας. Ο ποταμός Αχέροντας που διασχίζει το βόρειο τμήμα της Δημοτικής Ενότητας Λούρου, περνώντας μέσα από κατάφυτα βουνά και πραγματικά παρθένα φύση αποτελεί ένα από τα ιδανικότερα ποτάμια της χώρας μας για τους λάτρεις του Κανόες Καγιάκ. Ιδίως της Ανοιξη ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες αθλούνται στο συγκεκριμένο άθλημα.










Το τοπίο είναι πανέμορφο, γοητευτικό, άγριο και δυσπρόσιτο . Το μάτι σου χάνεται μέσα στο απέραντο και ποικιλόμορφο πράσινο, όπου και αν κοιτάξεις σε όλες τις περιοχές του ορίζοντα. Πρόκειται για μια από τις πιο όμορφες δασώδεις περιοχές-δρυμούς της πατρίδας μας ,θέαμα μοναδικό για όσους αγαπούν την πεζοπορία.



 Μια ακόμη διαδρομή που μπορούν να απολαύσουν οι επισκέπτες μας είναι η διαδρομή με ελαφρά πλοιάρια και βάρκες από τις εκβολές του ποταμού Λούρου ξεκινώντας από τον Αμβρακικό κόλπο και καταλήγοντας στον αρχαίο Βουχέτειο στην Κερασούντα, απολαμβάνοντας και θαυμάζοντας πλούσια βλάστηση, μια μοναδική χλωρίδα και πανίδα στην Ευρώπη, με σπάνια είδη πτηνών.






Μια εκδρομή σε αυτά τα μέρη θα δώσει σε όλους τους επισκέπτες μας μια διαφορετική εμπειρία συνδυάζοντας ποταμούς ,θαλασσες όρη και βουνά και θα νοιώσουν τη ζεστασιά και τη φιλοξενία των απλών κατοίκων μας.






Το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο Νικόπολης στο Λούρο βρίσκεται πίσω από την Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στους πρόποδες του Βαλαωρίτη και στην Στεφάνη πάνω στην Εθνική Οδό Πρέβεζας - Ιωαννίνων στην διασταύρωση για Θεσπρωτικό. Το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο εντοπίζεται και στον Ωρωπό αλλά δεν έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες ανάδειξης.
 Στη θέση «Σκάλα Λούρου» διατηρούνται σημαντικά κατάλοιπα (ερείπια) του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου της Νικόπολης. Εδώ ο αγωγός έχει είτε τη μορφή κτιστής αύλακας που στηρίζεται σε αναλημματικό τοίχο(Τοίχος που στήριζε το έδαφος για να περάσει ο αγωγός) είτε είναι λαξευμένος (σκαμμένος) μέσα στο φυσικό βράχο. Σήμερα μπορούμε να δούμε ένα μικρό τμήμα του αγωγού, όπου διατηρείται ακόμα η οροφή του με τη μορφή καμάρας. Επίσης ολοκληρώθηκε η ανασκαφική έρευνα στο συγκρότημα κτιρίων (ελληνιστικό και νεότερο).
 Η θέση «Στεφάνη» βρίσκεται στο μέσο περίπου της συνολικής πορείας του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου και εκεί εντοπίζεται ένα από τα καλύτερα σωζόμενα τμήματά του. Στη θέση αυτή βλέπουμε σήμερα έναν αναλημματικό τοίχο(Τοίχος που στήριζε το έδαφος για να περάσει ο αγωγός). Ο τοίχος αυτός στήριζε το έδαφος για να περάσει ο αγωγός. Είναι χτισμένος με πλίνθους(Πήλινα τούβλα) και στο εσωτερικό του γεμίζεται με πέτρες και κονίαμα(Υλικό σαν το σημερινό τσιμέντο). Ο αγωγός στη θέση αυτή είχε τη μορφή χτιστής αύλακας, αλλά δε σώζεται. Το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο της Νικόπολης αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα τεχνικά έργα των ρωμαϊκών αυτοκρατορικών χρόνων, που κατασκευάστηκε με σκοπό την υδροδότηση της πόλης του Αυγούστου (Νικόπολη) από τις πηγές του Αγίου Γεωργίου, στον ποταμό Λούρο. Η επιλογή των πηγών βασίστηκε στην ποιότητα και ποσότητα του νερού και στο εφικτό της μεταφοράς του.






 O Λούρος βρίσκεται στο κέντρο του Νομού Πρέβεζας στα μισά της διαδρομής Άρτας-Πρέβεζας και απέχει 25 χιλ από την κάθε πόλη.